Miksi nettishoppailu koukuttaa?

Shoppailu voi olla todella addiktoivaa, aivan kuten nettikasinoilla pelaaminenkin. Siinä missä alkoholi, sokeri ja tupakka koukuttaa, myös tuhansien vaatteiden ja asusteiden vaihtuva valikoima, päivittäiset ihanat uutuudet, ja trendit koukuttavat. Sinun on saatava uusi paita, vaikka kaapistasi löytyy jo viisi vastaavanlaista, osassa vielä hintalappu tallella. Ja koska et osaa päättää, haluatko paidan punaisena vai mustana, ostat varmuuden vuoksi molemmat.

Shoppailu koukuttaa, nettishoppailu koukuttaa vielä helpommin, sillä se on helppoa, nopeaa ja valikoima on huomattavasti laajempi kuin myymälässä. Milloin nettishoppailu menee astetta vaarallisemmaksi?

Silloin kun…

 • ostat vaatteita, joita et tarvitse
  ostat, koska uskot että materia tekee onnelliseksi
  ostat lainarahalla, kuten luotolla ja pikavipeillä tai kulutusluotolla
  kun tunnet ahdistusta aina shoppailun jälkeen
  et uskalla katsoa pankkitilisi saldoa
  kun olet velkakierteessä

Nettishoppailu ja rahan tuhlaaminen yli varojen on mielestäni jonkinlainen sairaus. Järjettömän shoppailun jälkeen tunnet morkkista, ahdistusta ja häpeää; taas piti tuhlata kaikki rahat vaatteisiin ja tavaroihin joita en tarvitse. Tiedostat, että käyttäytymisesi ei ole normaalia, mutta shoppailunhimosi vie ylivallan. Jotkut myöntävät ongelmansa ja hakevat apua, toiset piilottelevat ongelmaansa kaikin mahdollisin tavoin tai sitten eivät vielä edes myönnä ongelmaansa lainkaan.

Kun nettishoppailusta tulee tapa, on siitä vaikeampi päästä eroon. Tavasta on vaikeampi päästä eroon, kun tiedät, että saat siitä hetkellisen hyvän olon tunteen. Tupakointi on monelle tapa ja siitä on vaikea päästä eroon, koska tiedät kuinka hyvältä ensimmäiset henkoset tuntuvat. Lisäksi nikotiin koukuttaa. Nettishoppailussa sinulla saattaa olla tapana tsekata tarjouksia ja uutuuksia illan päätteeksi. Et voi olla avaamatta jo valmiiksi kirjamerkittyjä sivuja, sillä tiedät että siellä on ihan varmasti jotain kivaa ostettavaa. Siinä vaiheessa kun olet jo päässyt syvälle verkkokaupan syövereihin, on vaikeampi kieltäytyä ostamasta mitään.

Nettishoppailu on helppoa, sillä verkkokaupat ovat auki 24/7. Voit mennä shoppailemaan vaikka keskellä yötä, juuri silloin kun shoppailuhimo iskee. Verkkokauppoihin tulee yleensä päivittäin uusia tuotteita ja tarjouksia, joten joka päivä on hyvä päivä shoppailla. Tarjolla on tuhansia kivoja tuotteita, jotka kaikki näyttävät ensisilmäyksellä kivoilta. Vaikka et olisi vielä päättänytkään haluatko ostaa tuotteen vai et, voit laittaa sen näppärästi ostoskoriin tai suosikkeihin odottamaan lopullista päätöstä. Kun olet viettänyt verkkokaupassa tunnin pari, huomaat että tuotteita on kertynyt jo useamman satasen tai jopa useamman tuhanne euron edestä. Siitä onkin sitten vaikea alkaa valikoimaan, mistä luopuisi vai pitäisikö vaan ostaa kaikki.

Online shoppailu on helppo laittaa överiksi, sillä tuotteilla on ilmainen palautusoikeus. Eri asia on kuinka moni tuote jää kuitenkin palauttamatta, joko lauiskuutta tai vaan sen unohtaa. Lisäksi luottokortin vinguttaminen ei juuri sillä hetkellä tyhjennä tiliäsi lainkaan. Ostohetkellä ei konkreettisesti tunne rahan vaihtavan omistajaa. Rahat menevät luotolta, laskut maksetaan sitten myöhemmin. Raha ei ole sen hetken ongelma, sitä voidaan miettiä sitten myöhemmin.